Hyacinthen

De Hyacinth

De hyacint (Hyacinthus orientalis) is een bolgewas uit de aspergefamilie (Asparagaceae). De plant is afkomstig uit het oostelijkeMiddellandse Zeegebied (Midden-Turkije tot Libanon). De soort bloeit in Nederland buiten van maart tot mei. Een enkel bloempje wordt een nagel genoemd.De bol heeft een doorsnede van 3–7 cm. De langwerpige bladeren zijn 15–35 cm lang en 1–3 cm breed. Ze groeien vanuit een bladrozetaan de voet van de plant. De centrale stengel draagt twee tot vijftig geurende bloemen en wordt 20–45 cm hoog. De bloeiperiode valt vroeg in het voorjaar.

De wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta, synoniem: Scilla non-scripta) is een plant uit de aspergefamilie(Asparagaceae).De plant werd reeds door Carl Linnaeus beschreven, die deze de soortaanduiding non-scripta gaf omdat men bij deze plant in tegenstelling tot de hyacinten geen witte tekens in de bloemdekbaden kon onderscheiden. Linnaeus deelde hem in bij de hyacinten(Hyacinthus). Later werd de plant bij het geslacht Scilla ingedeeld. Nu wordt de plant ingedeeld bij het geslacht Hyacinthoides.

Hyacinth Bouquet (bucket)

Schone Schijn, in Groot-Brittannië bekend als Keeping Up Appearances, is een populaire Engelse komische televisieserie van de BBC die het leven van de snobistische Hyacinth Bucket ("Bouquet") en haar man Richard verhaalt.

Hyacinth in de myhologie

Volgens de Griekse mythologie is de Hyacinth ontstaan uit een mens.Hyakinthos was een prins uit de Griekse stad Sparta, die door twee mannen werd begeerd: door de zanger Thamyris en door de god van zang- en dichtkunst Apollo. Het was Apollo die onopzettelijk Hyakinthos doodde met zijn discus. De worp raakte uit de koers en trof de jongeman. Het schijnt dat er boos opzet achter zat van de westenwind Zephyr. Ook hij had een oogje op de schone prins, en was jaloers, omdat zijn liefde niet beantwoord werd. Daarom zou hij de discus uit zijn baan hebben doen geraken, zodat hij de schone prins dodelijk trof. Uit het bloed van de stervende jongeman zou de hyacinthebloem gesproten zijn.

Hyacinth Ara

De hyacintara, blauwe ara of Zuid-Amerikaanse ara (anodorhynchus hyacinthinus) is een papegaai van het geslacht van de blauwe ara's (anodorhynchus). Deze papegaai komt vooral voor in de regenwouden van Paraguay, Bolivia en Brazilië. De hyacintara is een bedreigde soort. Naar schatting zouden er nog slechts 3000 à 5000 in het wild voorkomen

De hyacintara is de grootste vliegende papegaaiensoort met een lengte van 90 tot 100 centimeter en een gewicht van ongeveer anderhalve kilo. Ze hebben een diepe kobaltblauwe kleur, met gele ringen om hun ogen en ondersnavel. Ze eten vooral zaden en diverse fruitsoorten.

Waterhyacinth

De waterhyacint behoort tot de familie van de snoekkruiden (Pontederiaceae), waartoe ook een andere interessante waterbewoner,snoekkruid behoort. De waterhyacint (Eichhornia crassipes) is een drijvende plant, die zich niet aan de bodem verankert. In luttele tijd groeit een klein plantje uit tot een geweldig veld en beneemt andere planten, die wel aan de bodem zijn verankerd, al het licht. Gelukkig maar dat dit verschijnsel alleen in tropische en subtropische wateren voorkomt.

The Doors - Hyacinth house

Hyacinth Zirkoon

Gele zirkoon wordt hyacint genoemd. Andere bronnen spreken van een doorzichtige rode of bruine variant van de zirkoon, die soms wordt gebruikt als halfedelsteen. Gele tot rood-bruine kleur zo worden verkregen door branden van de steen.

De Zirkoon schenkt bezinning en helpt ons om verliezen te overwinnen, oude gewoonten los te laten en inzicht te geven in dat wat vergankelijk is. Lichamelijk ondersteund hij de lever bij het juist functioneren. Verder is hij ondersteunend bij pijnen, kramp en menstruatieklachten.

Zirkoon hoort bij sterrenbeeld Stier.

Internationaal

Afrikaans: hiasint Arabic: ياقوتِيَّه: زَهْرَة زنبقي Bulgarian: зюмбюл Brazilian: jacinto Czech: hyacint German: die Hyazinthe

Danish: hyacint Greek: υάκινθος Spanish: jacinto Estonian: hüatsint Farsi: سنبل

Finnish: hyasintti French: jacinthe Hebrew: יָקִינתוֹן Hindi: राहुरतन, रतन Croatian: hijacint, zumbul Hungarian: jácint

Indonesian: bakung Icelandic: goðalilja Italian: giacinto Japanese: ヒヤシンス Korean: 히아신스(백합과)

Lithuanian: hiacintas Latvian: hiacinte Malay: keladi bunting Dutch: hyacinth Norwegian: hyasint

Polish: hiacynt Persian: سنبل Pashto: سنبل Portuguese: jacinto Romanian: zambilă Russian: гиацинт

Slovak: hyacint Slovenian: hijacinta Serbian: zumbul Swedish: hyacint Thai: ไม้ดอกปลูกจากหัว

Turkish: sümbül Taiwanese: 風信子 Ukrainian: гіацинт Urdu: سنبل Vietnamese: cây lan dạ hương